pondělí 5. prosince 2016

Winter SkyRace Ještěd



Winter SkyRace Ještěd


Ráno vyrážíme v 6:30 z Pardubic. Počasí slibuje, že bude mrznout až praštit a vzhledem k tomu, že dva dny před závodem na Liberecku napadlo cca 20cm sněhu, tak to slibuje velikou parádu, když si vezmem navíc profil tratě tak i pěkně náročnou :-)


Na místo dorážíme cca v 8:30 a registrace běží jak po másle, takže za 5 minut vše hotovo a můžeme se naposledy ještě ohřát ve vyhřívaném stanu, za ten fakt díky!


Před desátou společná rozvička, krátké rozběhnutí a jdeme na to.  Po nějakých 200 metrech přijde první sjezdovka na „zahřátí“. Zde se utvoří dlouhý had připomínající klub českých turistů, protože tohle vybíhat je holý nerozum vzhledem k tomu jaký kopce nás ještě čekají . Na vrcholu se nás utvoří pětičlenná skupina a vydáváme se vstříc kousku běhatelné trati. No běhatelné – ono v hlubokém sněhu a na ledě zase tak běžet nejde, ale aspoň se nemusíte plazit pořád do kopce. Jediné na co je potřeba si dávat pozor je kam šlapete, přeci jen zmrzlé stopy ve sněhu dělají s vašimi kotníky a koleny dobrou paseku.

První sjezdovka.Foto: http://maffin.rajce.idnes.cz/Jested_winter_race/

První sjezdovka.Foto: http://raceshots.cz/
Před druhou občerstvovačkou krátký výběh(výšlap) nahoru, asi abychom si ten čaj pořádně zasloužili. Mimochodem na občerstvovačkách seženete vše co potřebuje – od ionťáku,vodu, čaje, rozinky, tatranky, pomeranče, banány – prostě výběr, který většina z nás nemá ani doma ve špajzu :-)







Krátký seběh a vzhůru přes kameny na první výlez po kamenech na Ještěd, zde nohy začnou poprvé dost protestovat. Sice si celý kopec pro sebe remcáte, jestli to máte zapotřebí, ale nahoře ten parádní výhled v inverzi stojí za to!(V tu chvíli vám ani nedojde, že sem polezete ještě jednou, ale delší a o to prudší částí) Škoda, že jsme si výhled užili tak 10 vteřin a pádili zase dolů. No pádili. Na 3,5 km sešup o nějakých 400m po sněhu a ledu, takže ve výsledku se spíš jen snažíte nerozbít si moc hubu :-)





První výběh na Ještěd přes kameny.
Foto: http://maffin.rajce.idnes.cz/Jested_winter_race/

Cestou minete poslední občerstvovačku a chystáte se na ten největší brutal. Začíná to nevinně kopcem v lese, který přechází do krpálu, že jdete skoro po čtyřech. Zde potkávám jednoho závodníka v předklonu, který má už očividně dost a dávám mu svůj jediný gel carbosnack – sice bych ho posléze sám vcelku nutně potřeboval, ale tak snad pomohl aspoň jemu a dostal se zdárně do cíle :-)







Druhý výběh na Ještěd přes kameny. V zádech vidět zdolaná
sjezdovka a Liberec
Foto: http://raceshots.cz/
Když se začne les protrhávat a vám si nohy v křečí dělají už co chtějí, tak víte že přichází to nejhorší – sjezdovka zakončená výšlapem po kamenech na Ještěd podruhé -  tentokrát ta delší a prudší varianta. Zhruba na dvou kilometrech převýšení 400m zakončená solidní stěnou. Jak dorazíte na sjezdovku a uvidíte v dálce nahoře Ještěd, tak máte chuť se rozbrečet a padnout na kolena. No místo toho – vzhůru nahoru. Po sjezdovce to ještě jde, ale ten výšlap po kamenech. Zde musím přemlouvat nohy ke každému kroku a zvednutí-můžu říct, že takový fyzický vyčerpání jsem asi ještě nezažil. Nahoře mě čeká psychická opora  v podobě kamarádky a na otázku jestli nepotřebuju pití či něco jiného odpovím, že by se hodily nové nohy. O kus dál nabízejí dokonce panáka vodky. No to by skončilo akorát kačenou, ke které nakonec taky došlo :D

Zhruba poslední dva kilometry do cíle po sjezdovce dolů – sešup o nějakých 400-450m, je to co přesně na bolavé nohy nepotřebujete. Aspoň, že byl sníh a dalo se dolů „plužit“ a zároveň posloužil i jako občerstvovačka. Cestou dolů mě předbíhá asi 8 "vlčáků", ale vzhledem k tomu, že jsem poslední dva měsíce marodil s kolenem, tak to zde nechci naplno rozbalit a mít na dva měsíce zase útrum.

V cíli si dát pozor na zledovatělém parkovišti pozor na pád a vzhůru protnout cílovou pásku  v čase 2:39:44

Po závodě nabídka masového,vegetariánského a veganského jídla, vše odsýpá jak má, jídlo naprosto výborné. Celkově klobouk dolů před organizací. Vše až neskutečně šlapalo, takže ještě jednou díky jak Honzovi Dušánkovi za organizaci, tak i všem dobrovolníkům za péči o nás. :-)


Poslední rozloučení s Ještědem a vzhůru domů do rovinatých Pardubic. Ale za 4 měsíce nás tam máte znova! 


Délka: 21.5km                                                                              Převýšení: 1350m
Povrch: Sníh, led                                                                          Výsledky: Odkaz
Web závodu: Odkaz
Záznam Trasy: Odkaz

A takhle nádherný výhledy jsme nahoře měli! :-)

Foto: Michael Dobiáš - trailpoint
http://www.trailpoint.cz/
Co se týče trailu, tak absolutní špička ve svým oboru :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat