čtvrtek 29. května 2014

40. CKP Cena Nasavrk 2014

Nasavrky 2014

Základní informace

Délka: 21,0975 km                   Čas :01:41:36
Povrch: silnice                           Průměrné tempo: 4:48/km
Web závodu: Odkaz                 Průměrný tep: 172
Záznam trasy: Odkaz                Umístění: 73/231


Zpočátku jsem na tomto půlmaratonu ani nechtěl startovat vzhledem k neformě díky jarnímu zranění a únavě z pražského maratonu 14 dní zpátky, ale nakonec zvítězilo srdce. V obcích kolem Ležáků jsem strávil v podstatě celé své mládí a i teď se sem v každém volném čase vracím a znám zde snad každý kámen či strom. I proto jsem se rozhodl, že trať si pudu proběhnout,  i kdybych jí měl celou jen vyklusat. Půlmaraton se běží na obrátkové trati z Nasavrk do Ležáků přes obce Ochoz, Švihov, Miřetice, Dachov. V těchto obcích je vždy skvělá atmosféra. Obzvláště v obci Miřetice se vždy u trati sejde snad celá vesnice a mohutně povzbuzuje. Nejvíce na vás ale dýchne atmosféra v samotných Ležákách. Příběh o vypálení Ležáků a Lidic dnes zná asi každý a když člověk všude vidí ty náhrobní pomníky v místě bývalých budov, tak to s vámi prostě zatřese. Vřele doporučuji například film Ležáky 42.
K tomu, že jsem závod nebral vážně a nebyla zde tentokrát snaha zaběhnout co nejlepší čas napovídal fakt, že jsem v sobotu den před závodem ráno absolvoval cca 14 km na kolečkových bruslích. Nikdy nechoďte po 4 letech na brusle zrovna před běžeckým závodem, budete toho litovat. Já litoval v podobě strhnutého puchýře mezi patou a kotníkem, tedy v místě kde vás noha dře při každém běžeckém kroku. A aby toho nebylo málo, po tomto zážitku jsem absolvoval ještě hodinový tenis, kdy se antuka dostala do rány a taky tomu dvakrát nepomohla J
Samotný závod začínal v 11 hodin. Na místo dorážím kolem 9:15 a jdu se hned prezentovat. U prezentace to rychle odsýpá a za 2 minuty je hotovo. Zbývá spousta času do startu, tak vyrážím kouknout na náměstí  jaké novinky si pro nás výrobci bot a všelijakých běžeckých doplňků tentokráte připravili.
Poté rychlé přestrojení do běžeckého, rozklusání, protažení, abeceda, pár rychlejších novinek a už jsme na startu. Zde si poslechneme ještě hymnu na počest 72 let od vypálení Ležáků, představení největších favoritů závodu a jdeme na to.
Na startu je dle komentátora 231 závodníků a teplota cca 24 stupňů a jasná obloha. Vzhledem k tomu, že na trati se nedá kde schovat do stínu a vzhledem k profilu trati se super rychlé časy očekávat nedají.


Jak napovídá obrázek profilu trati tak první 2 km jsou vesměs z kopce, kdy obzvlášť první kilometr je hodně prudký a po dlažbě, tak zde se vyplatí dát si pozor na zranění. Většina závodníků to hned po startu nakopne a běží obrovským tempem. Já si hlídám své, protože v tomhle počasí by bylo smrtící to přepálit. Po 2 km vbíháme do první vesnici – Ochoz. Zde míjíme hospůdku se zahrádkou, která je přeplněná lidmi s krásně naplněnými půllitry pivem. Ach ta závist je špatná vlastnost J Při myšlence na pivo vbíháme zhruba na 4-5 km do další obce – Švihov. Zde je první občerstvovací stanice. Voda a houbička je v tomhle vedru samozřejmostí.
Cesta krásně odsýpá mírně vlnitou tratí ( asi nejrovinatější  část závodu) tak je čas za běhu i prohodit pár vět s jedním „soupeřem“. Trať  za pokecu ubíhá a už se blížíme k druhé občerstvovací stanici do Miřetic. Zde je v nabídce opět voda, houbičky + iontové tabletky. Jednu tedy zkouším. Kupodivu chutná i dobře J Atmosféra zde opět neuvěřitelná a lidi ženou všechny závodníky kupředu.
Za Miřeticema je první poněkud větší stoupání přes obci Dachov. Naštěstí hned po výběhu na kopec je seběh dolů, tak si člověk hned odpočine a nabere ztracené síly. Zde potkáváme první závodníky, kteří běží už zpátky po obrátce. Nám k ní chybějí  ještě  cca 2 km. Vbíháme do Ležáků a zde se člověk opravdu jen kochá J. Kousek za Ležákama je obrátka a vzhůru tu samou část zpátky. Bohužel druhá polovina trati je více do kopce. Jak se nakonec ukáže pro mě jen dobře.
V prvních kopečkách na cestě zpět přebíhám vcelku dost lidí, až mě děsí jestli jsem nepřecenil své síly, ale běží se opravdu lehce. Za Miřeticemi u občerstvovací stanice předbíhám posledního závodníka, kterého jsem měl v té době nadohled. Na rovince za vesnicí zjišťuji, že na další  mě chybí cca 400-500 metrů, což je už hodně. Jaké je překvapení, když se k nim stále přibližuji a poblíž další a poslední občerstvovačky je dobíhám. Zde běžím kousek s nimi, ale sil je dost, tak se vydávám kupředu pokusit se doběhnout další skupinku. To se daří u obce Ochoz, tedy asi 2,5 km před cílem. Zde také začíná poslední zpočátku táhlé a poslední kilometr hodně prudké stoupání na náměstí. To mě dnes vyhovuje a tak zde předbíhám ještě dost lidí. Při pohledu na tepovku se trochu zděsím (192 tepů-ale v tomhle krpálu se není co divit)a už slyším hudbu a komentátora z náměstí. Zde pokus o sprint, kousek před cílem plácnutí s moderátorem a jsme v cíli.
Zde přebíráme nádherné pamětní medaile. Je zde také neomezené množství iontového nápoje což k vedru všichni kvitují. Poté jdu odevzdat čip na místo prezentace a dostávám tašku se sportovními ponožkami a běžeckým tubusem, který se dá použít jako čelenka, ochrana hlavy před vedrem či v zimě na ochranu krku před mrazem. Jaká příjemná změna  po všech těch trikách, které už nemám ani kam dávat J Vzhledem k dalšímu programu a práci jsem nucen hned odjet domů a nečekat na vyhlášení. Loučím se s příslibem, že příští rok budu opět na startu, i kdybych měl závod odskákat na jedné noze J
Nasedám do auta a odjíždím. Ten nejemotivnější zážitek teprve nastává, když cestou potkávám běžeckou legendu Jirku Soukupa. Neskutečný co v tomhle věku a v jakých podmínkách dokáže běžet. Ne jeden z nás si říká, kéž by nám to v 87 letech taky tak běhalo J
+ tradice a atmosféra, která na vás dýchne v Ležákách
+ výsledný čas – vzhledem k tomu, že jsem se šel pouze zúčastnit bez žádného cíle se povedlo zlepšit              o minutu a půl oproti minulému ročníku, kdy jsem běžel „naplno“
+ nádherná originální medaile

- puchýř na noze z bruslí, který první kilometry hodně limitoval v pohybu než si tělo zvyklo na bolest
- zbytečně velké vedro, moc slunka a málo stínu J
   
                        
Originální medaile
       
Občerstvovačka

Žádné komentáře:

Okomentovat